Dat Frans Zonneveld een Koninklijke Onderscheiding heeft ontvangen, is meer dan verdiend, zo viel bij de uitreiking te beluisteren onder de aanwezigen. Een aantal van hen nam de microfoon en sprak mooie woorden over Frans.

Nietsvermoedend werd Frans dinsdag 9 mei uit een vergadering van WSV Teylingen gehaald door Hans Brehler, degene met wie hij vele jaren het bestuur van eerst de Regionale Organisatie van Huisartsen West-Nederland (ROHWN) en later WSV Support vormde.

Aangekomen bij Cheers! in Voorhout kreeg Frans het vermoeden dat er iets bijzonders was geregeld. Bij binnenkomst, ten overstaan van zijn vrouw Annemiek, tientallen familieleden, vrienden en collega’s, ging het hem dagen. Zeker toen burgemeester Carla Breuer verscheen. Na een introductie door Ben van Rooij, een patiënt van Frans die het initiatief tot de Koninklijke Onderscheiding had genomen, somde Breuer de vele verdiensten van Frans voor de zorg en de samenleving op (zie dit bericht). Namens Koning Willem-Alexander benoemde de burgemeester Frans Zonneveld tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw en spelde hem het bijbehorende lintje op.

Verschillende mensen spraken Frans vervolgens toe, waarvan hieronder een aantal fragmenten.

Carla Breuer, burgemeester van de gemeente Teylingen:
“U wordt gekenschetst als een beminnelijk bestuurder, als een arts met oog voor de mensen om u heen. U beschikt over doorzettingsvermogen en een drive om dingen voor elkaar te krijgen en de gezondheidszorg naar een hoger niveau te tillen. Van één ding ben ik zeker: dat u dit heel erg verdient.”

Lotte en Anna Zonneveld, dochters van Frans Zonneveld:
“Jij hebt ons altijd geleerd om te investeren in eigen ontwikkeling en je hebt ons daarin altijd gesteund. Je was een meester in het dragen van meerdere petten: vader, opa, huisarts en hockeycoach. Sinds 1 januari ben je met pensioen, iedereen in de zaal weet dat je dat vreselijk vindt. Maar we zijn heel trots op jou. Wees ook trots op jezelf en geniet van de mensen die hier zijn.”

Gijsje Duijzer, oud-collega van Frans Zonneveld bij huisartsenpraktijk Oosthout:
“Bijna veertig jaar geleden startten we met onze huisartsenpraktijk. Je bent een schoolvoorbeeld van onverzettelijkheid, van zachte kracht. Ik heb je al die jaren bewonderd om een eigenschap, een gave. Namelijk jouw barmhartigheid, of in andere woorden mededogen of goedheid. Je was er voor jouw patiënten, als een baken op zee.”

Frans van der Geer, oprichter van Rotary Club Voorhout:
“Je was vanaf de oprichting in 1991 lid van Rotary Club Voorhout en sindsdien betrokken als actief lid, onder meer voor internationale contacten en fondswerving. Er werd nooit tevergeefs een beroep op je gedaan en zo heb je een heel waardevolle bijdrage geleverd aan de Rotary. We zijn trots jou tot onze vrienden te mogen rekenen.”

Karin Beuning, voorzitter van WSV Teylingen:
“Ik wil iedereen bedanken die hier aanwezig is en bij de organisatie van deze uitreiking betrokken was. Het is een blijk van waardering aan jou Frans, voor alles wat je hebt gedaan en door jezelf te zijn. Dank je wel daarvoor. Je wordt er niet per se miljonair van, maar wel een rijk mens.”

Frans Zonneveld:
“Woorden schieten tekort. Ik ben ontzettend blij jullie te zien. Wat een verrassing. Toen ik hier naar binnen liep, had ik nog niet in de gaten waar ik voor kwam. Maar toen ik jullie zag en jullie gezichten… Ik sta helemaal perplex dat jullie dit gezegd en geregeld hebben. Heel hartelijk dank.”


Lees ook: Frans Zonneveld ontvangt Koninklijke Onderscheiding